Szynka tradycyjna jest naszym sztandarowym produktem, wykonywana na podstawie tradycyjnych receptur, z naturalnych składników i na bazie krystalicznie czystej wody z górskich źródeł, może cieszyć swym smakiem i aromatem. Poniżej przedstawiamy etapy jakie musi pokonać szynka tradycyjna zanim znajdzie sie na Państwa stole.
Etapy produkcji
1. Przygotowanie mięsa Nasza szynka wykonywana jest z mięsa wieprzowego, surowiec na nia pozyskiwany jest od rolników indywidualnych, gdyż tucznik z takich gospodarstw chowany jest metodami tradycyjnymi. W pierwszym etapie mięso zostaje oddzielone od kości oraz zostaje usunięty nadmiar tłuszczu. 2. Peklowanie Drugim etapem jest peklowanie, odbywa się ono w tzw. solance tradycyjnej opartej o wywary z ziół, wcześniej obrobione mięso leżakuje w takiej solance przez około 30 dni. 3. Formowanie Kolejnym etapem jest formowanie szynki, polega ono na kształtowaniu i obwijaniu szynki tzw. przędzą wędzarniczą. W ten sposób przygotowana szynka jest gotowa do dalszej obróbki termicznej. 4. Wędzenie Ostatnim czwartym etapem jest wędzenie, odbywa się w wędzarniach naturalnych opalanych drewnem liściastym to jest: bukiem, czereśnią i olchą i jest podzielone z kolei na trzy etapy: a) na początek nasza szynka jest poddawana procesowipodsuszania, który trwa około 2,5 godziny, b) kolejnym etapem jest parzenie, odbywa się ono w temperaturze 720C i trwa od pięciu do sześciu godzin, c) na koniec następuje etap kolorowania, w tym etapie szynka ponownie wędruje do wędzarni gdzie nabiera odpowiedniego kolory. |